Available for borrowing.

( 1 / 1 unit )

Loan Duration (day): 7
Suka Duka Perjalanan PHD Aku: Kisah Maria

by Amran Rasli

Publisher - Asia Mediterranean Network

Category - Autobiography & Biography

Aku rasa tiada siapa yang dapat mengikuti laluan getir untuk menyiapkan PhD seperti Maria yang berasal dari Shiraz, Iran. Dari mula dia mendaftar di universiti sehinggalah tamat pengajiannya, dia diuji dengan pelbagai bentuk ujian psikologi, kewangan dan fizikal. Setelah diceraikan oleh suami, keguguran anak dan kematian ibu bapanya, Maria bagaikan kehilangan hala tuju hidup. Kemurungan dan trauma dari serangan fizikal dan mental membawa dia ke arah kecenderungan untuk membunuh diri.

Namun, dengan setiap ranjai dan cabaran yang timbul, Maria berjaya bangkit untuk terus mara kehadapan. Kemuncak perjalanan PhDnya adalah serangan dan provokasi semasa visa oleh pemeriksa dalam semasa viva voce kali kedua di mana Maria telah berjaya mempertahankan kajiannya dengan baiknya. Mari apernah berkata, “my life was like a living hell for the past six years...” apabila bercerita dengan pengerusi viva vocenya.

Kata orang, di sebalik setiap kejayaan pelajar PhD adalah penyelianya. Mungkin ada benarnya pendapat ini. Aku dan Salmi selalu memberi motivasi kepada Maria. Namun, tanpa kekuatan dalaman yang kental, dia tidak mungkin akan berjaya.

Walaupun Maria telah mengambil masa yang lama untuk menghabiksan PhDnya, akhirnya dia telah berjaya dalam hidupnya. Maria kini berkerja sebagai seorang pensyarah kanan di sebuah univeristi yang terkemuka di Australia.

Please login to borrow the book.